субота, 26. октобар 2019.

Kazna strašnija od zločina, a zločin ostao bez kazne!


Ničim izazvana nesreća zadesila je ovaj miroljubiv i pošten narod, narušila sreću i opšte zadovoljstvo svih naših građana. Neverica na licima svakoga od nas i gnušanje nad strašnim činom. Šta je to tako nestvarno moglo da naruši „zlatno doba“ u kome živimo? Pa naravno DETE!

Naslovna vest ovih dana glasi : Učenik osnovne škole napao direktora škole i tvrdim predmetom naneo mu povrede.
Naše zgražavanje se očitava i na Googlu. Prve dve opcije, na upis reči „učenik“ daju samo kvalifikaciju dela nasilja učenika nad direktorom. Očekivano, neće valjda ljudi pretraživati osvojene medalje, uspehe... učenika, kada se zna šta je u rijalitiju zvanom Srbija na ceni. Naravno, nikome (ponajmanje odgovornima za stanje u društvu) neće pasti na pamet da sagledaju celu sliku ovog, ali situacija sa sličnim „ishodom“. Slučaj je privremeno zatvoren privođenjem učenika i određivanjem mesečnog pritvora u Kazneno popravnom zavodu. Što pametovati kada možemo streljati?



Majka učenika kaže da dete boluje od ADHS poremećaja (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Majka takođe kaže da se dete leči i da za 7 godina nije dobila pomoć nadležne institucije. Naravno, izjave majke nisu činjenice dok se ne dokažu.
O stanju ovog učenika, za medije je govorio i dr Aleksandra Kobialka-Novaković
Kod poremećaja koji ovaj dečak ima deca ne mogu mirno da sede, ne mogu da se igraju jer takvu decu ne drži pažnja. Deca su asocijalna i za poremećaj socijalizacije ne postoji lek osim psihologije. Impulsivnost kod ovakve dece je takođe veoma teško lečiti jer se ne moze dete nakljukati bensedinima i ostaviti da spava ceo dan. U lečenje ovakve dece moraju biti uključeni psiholog, lekar, sociolog, porodica, nastavnici i institucije društva.
Drugim rečima, očekivati da dete sa ovakvim problemom napravi ovakvu situaciju nije bez osnova. Ako je tako, to je incident, ali se ja plašim da će masa od ovoga napraviti suđenje i linč. Koliko čujem čak su i neki sindikati najavili štrajkove i proteste, očigledno zahtevajući da zaposleni u ustanovama znanja sa sobom na posao nose bar pendrek i biber sprej. Da li je baš to način za rešavanje višegodišnjih problema sa kojima se susreću prosvetni radnici?
Kuće znanja su postale mesta na kojima sve vrvi od vrnjačkog nasilja, gde roditelji tuku nastavnike…, gde niko nije bezbedan. Kako je posao “odgovoran” za razvoj civilizacije postao opasan za sve učesnike? Ovo je baza na kojoj bi trebalo da pravimo strategije, a ne da nosimo pendreke. Ovo je mesto gde institucije treba da postave stvari drugačije, a ne da prisilom i kaznom rešavaju posledice zanemarujući uzroke.
Srbija je do pre neku godinu imala predsednika koji nije znao na kom fakultetu je diplomirao. Srbija danas ima nekoliko ministara u čiju akademsku čestitost ne veruju ni oni koji ih brane. Kada se spustimo po vertikali stvari postaju još apsurdnije. Imamo predsednike opština koji za par meseci završe srednju školu i fakultet. Imamo stručnjake kojima se putevi raspadaju pre nego što su gotovi, trgovi ulaze u rekonstrukcije dan nakon otvaranja….Sve ovo jasno ukazuje da se ovde znanje meri diplomom, a diplomu je moguće kupiti kao i toalet papir. U društvu u kome se znanje ne ceni ne može se ceniti ni onaj koji znanje prenosi. Tako je jednostavno. Naravno, takvo društvo je osuđeno na propast. Koliko god to mnogima izgledalo nezamislivo, nestajali su i veći narodi zbog manjih budalaština koje su radili.
Sa druge strane šokiran sam raznim izjavama po internetu. “Očekivano od deteta kome je otac u zatvoru”; “Tetovirana majka (verovatno je treba spaliti čim inkvizitor dođe, prim.aut) umesto da brine o detetu kupa Nemce za pare”; “Zatvoriti ga za ceo život”….. Naš rov je izgleda ukupan na dnu okeana.
Drage kolege, prijatelji, građani…. imamo li mi snage i hrabrosti da se konačno pozabavimo uzrocima a ne posledicama? Ako možemo dajte da branimo vrednosti ZNANJA jer je to jedini lek. 
Drage kolege sindikalci, možemo li se solidarno, onako kako nam priliči, boriti ZA načela a ne PROTIV incidenata? Ako može, ja sam spreman. Ako ne može, da zatvaramo radnju. Ovako više zaista ne vredi!

Нема коментара:

Постави коментар